Zbog jednog tvita izgubili milione, Mask "popio" tužbu

Bombastična najava osnivača i izvršnog direktora Tesle Elona Maska nije prošla nekažnjeno.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.08.2018.

10:46

Zbog jednog tvita izgubili milione, Mask
Foto: EPA/JEROME FAVRE

Mask je prošle nedelje najavio da razmišlja o povlačenju deonica tog proizvođača električnih automobila s berze, a rezultirala je tužbom ulagača koji su zbog toga izgubili milione dolara.

Mask je poručio kako razmišlja o delistiranju Tesle, ocenivši da je to za tu kompaniju „najbolji put napred". To je najavio prvo na Tviteru, a ne putem zvaničnih regulatornih kanala za objavljivanje za tržište važnih vesti, navodi Hina, prenosi Seebiz.

Izjavio je i kako investitori podržavaju taj plan, koji zahteva da o njemu glasuju deoničari. Dodao je kako će deoničarima biti ponuđeno 420 dolara po akciji - za petinu više od trenutne cene. Kada bi se ostvarila, bila bi to jedna od najvećih takvih transakcija u istoriji, vredna 72 milijarde dolara.

Zahvaljujući tome, cena deonice Tesle tog je dana skočila za 11 odsto, na skoro 380 dolara.

Premda je idućih dana cena deonice pala, neki ulagači, koji su i pre “igrali” na pad cene akcije Tesle, optužuju Maska za zavaravanje tržišta.

Tvrde da Mask, govoreći o ceni deonice u delistiranju od 420 dolara, nije tačno odredio odakle bi došao novac za taj posao i da su zbog njegovih najava izgubili milione dolara.

Među ostalim, optužuju Maska i Teslu da su prekršili savezne zakone o vrednosnim papirima i veštački napumpali cenu akcije Tesle.

Ni Mask ni Tesla nisu želeli da komentarišu podnetu tužbu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: