Skočile potrošačke cene u SAD

Vašington -- Potrošačke cene u Sjedinjenim Američkim Državama bile su u julu više za 2,9 odsto nego u istom mesecu prošle godine.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Američko Ministarstvo rada je saopštilo da je indeks potrošačkih cena u julu porastao za 0,2 odsto u odnosu na jun, prenosi agencija AP.

Mesečna inflacija je u junu iznosila 0,1 odsto.

Julski rast međugodišnje inflacije od 2,9 odsto jednak je povećanju potrošačkih cena koji je zabeležen u junu na godišnjem nivou, i to je najviši stopa od februara 2012. godine.

Bazna inflacija, iz koje su isključene volatilne kategorije hrane i energije, porasla je u julu za 0,2 odsto na mesečnom nivou, a na godišnjem nivou je veća za 2,4 procenta.

Na rast potrošačkih cena u julu najviše su uticali viši troškovi stanovanja. Cene goriva, zdravstva i odeće su skliznule naniže, dok je hrana blago poskupela.

Prosečna nedeljna zarada Amerikanaca, prilagođena za inflaciju, pala je za 0,1 posto u proteklih 12 meseci.

Nagli porast cena, kako ocenjuje AP, ne samo da obara prosečan privredni rast, već takođe stvara pritisak na Federalne rezerve da podignu kratkoročne kamatne stope kako bi inflacija ostala blizu cilja centralne banke od 2,0 odsto.

Fed je već dva puta povećao kamate ove godine, a očekuju se još dva povećanja pre početka 2019. godine. Podižući cenu zaduživanja, Fed će verovatno zauzdati inflaciju, ali i ekonomski rast, što će predsedniku Donaldu Trampu otežati postizanje održivog rasta bruto domaćeg proizvoda od 3,0 procenta koji je obećao biračima, zaključuje američka agencija.

Vesti

strana 1 od 169 idi na stranu