"Nezavisnost će biti očuvana, hvatamo se u koštac"

Nezavisnost centralne banke Turske, koju će vlada očuvati, od ključnog je značaja za ekonomiju.

Svet

Izvor: B92

Petak, 10.08.2018.

18:31

Foto: Thinkstock

To je izjavio turski ministar finansija Berat Albajrak, u nastojanju da otkloni zabrinutost investitora u pogledu ekonomske politike te zemlje.

Predstavljajući novi ekonomski plan, Albajrak je obećao održiv i zdrav privredni rast, kao i odlučno hvatanje u koštac sa inflacijom koja je trenutno blizu 16 odsto, prenosi agencija AP.

Naredni koraci za uravnoteženje ekonomije će, kako napominje, podrazumevati obaranje deficita tekućih plaćanja i podizanje poverenja.

"Turska je napravila ozbiljne korake kada je reč o rezanju troškova u javnom sektoru kako bi ispunila godišnje ciljeve i kako bi obezbedila 35 milijardi lira (5,6 milijardi dolara) kroz uštede i povećane prihode", naveo je Albajrak, koji je inače zet predsednika Erdogana, izveštava britanski Rojters.

Njegovi komentari, međutim, nisu bili dovoljni da u većoj meri podstaknu oporavak lire, kojom se oko 13:40 časova trgovalo na nivou od 6,1 lira za dolar, što je gotovo za 10 odsto niža vrednost u odnosu na dan ranije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: