Toplo vreme ubrzalo rast, ali deo u tehničkoj recesiji

Britanska privreda je ubrzala rast u drugom tromesečju 2018. godine, jer je toplo vreme stimulisalo aktivnost građevinskog sektora i privatnu potrošnju.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 10.08.2018.

14:05

Toplo vreme ubrzalo rast, ali deo u tehničkoj recesiji
Foto: Thinkstock

Britanska Kancelarija za državnu statistiku objavila je da je bruto domaći proizvod porastao za 0,4 odsto u tri meseca zaključno sa junom, u odnosu na 0,2 odsto u prethodnom kvartalu, prenosi agencija AP.

Izveštaj o privrednoj ekspanziji dolazi nedelju dana nakon što je Banka Engleske povećala kamatne stope po drugi put od finansijske krize 2008, uz obrazloženje da nedavni podaci pokazuju da se privreda oporavlja od "privremenog" usporavanja zabeleženog u prvom kvartalu.

Londonski Gardijan prenosi da su ubrzanju BDP-a najveći doprinos dali sektor usluga, koji je zabeležio ekspanziju od 0,5 procenata, i građevinski sektor sa rastom od 0,9 odsto.

Međutim, industrijski sektor je u periodu april-jun pao za 0,8 odsto, pri čemu je prerađivačka industrija zabeležila minus od 0,9 procenata.

"To znači da je britanski proizvodni sektor sada u tehničkoj recesiji, s obzirom da beleži drugi uzastopni kvartalni pad", navodi Gardijan.

U saopštenju državne statistike je takođe navedeno da se pogoršao i britanski spoljnotrgovinski deficit, s obzirom na to da zemlja nastavlja da uvozi mnogo više nego što izvozi u ostatak sveta.

Ukupan trgovinski deficit Ujedinjenog Kraljevstva je porastao za 4,7 milijardi funti na 8,6 milijardi u kvartalu april-jun 2018, prenosi Gardijan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: