Nebo postaje skupo, Rusi poručuju: Amerikanci, sami ste tražili

Rusko nebo moglo bi da postne preskupo za američke avio-kompanije ukoliko Vašington ugrozi Aeroflot sankcijama.

Svet

Izvor: B92

Petak, 10.08.2018.

11:23

Nebo postaje skupo, Rusi poručuju: Amerikanci, sami ste tražili
Foto: Epa/MARTIAL TREZZINI

Američki avio-prevoznici će se suočiti sa velikim finansijskim gubicima ukoliko Rusija poveća tarife za korišćenje svog vazdušnog prostora kao odgovor na moguće sankcije SAD-a usmerene na najveću avio-kompaniju u državi Aeroflot, rekao je analitičar za RT.

Vašington je objavio nove sankcije protiv Moskve, a među kaznama koje se navodno razmatraju je i zabrana letova Aeroflota u SAD.

"Ako su takve mere stvarno potrebne, ruske vlasti bi mogle da razmotre uslove tranzitne upotrebe ruskog vazdušnog prostora. Vrlo je moguće da će odgovoriti na ovaj način", rekao je Roman Blinov, šef analitičkog odeljenja Međunarodnog finansijskog centra.

Analitičar je napomenuo da to nije najefikasnija mera protiv sankcija SAD, ali je izvodljivo, s obzirom na to da će američke avio-kompanije biti primorane da promene rute svojih letova ka Aziji.

"Uzimajući u obzir troškove goriva, to će dalje uticati na profitabilnost letova američkih avio-kompanija", dodao je on.

A moguće pooštravanje američkih ekonomskih sankcija Rusiji može se tumačiti kao objava ekonomskog rata, izjavio je ruski premijer Dmitrij Medvedev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: