Kolateralna šteta: Nemci pate zbog Trampa

Nemačke kompanije trpe sve veću štetu zbog politike sankcija američkog predsednika Donalda Trampa, među kojima su i one protiv Irana.

Svet

Izvor: B92

Petak, 10.08.2018.

09:22

Kolateralna šteta: Nemci pate zbog Trampa
(Foto: Thinkstock)

Pate i zbog tarifa koje uvodi u eskalirajućem trgovinskom ratu sa Kinom, upozoravaju nemačke poslovne asocijacije

"Svakako da američka politika utiče na nemačku spoljnu trgovinu", izjavio je šef trgovinske asocijacije BGA Holger Bingman za Rojters.

Predsednik sektora za spoljnu trgovinu pri Saveznoj industrijsko-trgovinskoj komori Nemacke (DIHK) Folker Trejer tvrdi da međunarodno okruženje postaje sve kompleksnije za nemačke firme.

Mnogi nemački trgovinski partneri su, prema njegovim rečima, pogođeni merama SAD i njihovim efektima, što zauzvrat šteti njihovom poslovanju sa nemačkim kompanijama.

Bingman je pozvao nemačku vladu da predstavi plan zaštite nemačkih preduzeća nakon najnovijih američkih sankcija Iranu, navodeći da bi ako Berlin to ne uradi, nemačke firme mogle postepeno prestati da posluju tamo. Nemački ministar inostranih poslova Hajko Mas izjavio je u ponedeljak da su Nemačka, Francuska i Britanija odlučne da zaštite evropske kompanije koje posluju u Iranu koristeći blokirajući statut, evropski zakon o blokadi sankcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

21 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: