Oštar odgovor Rusije: "Na taj rat odgovorićemo svim sredstvima"

Moskva -- Moguće pooštravanje američkih ekonomskih sankcija Rusiji može se tumačiti kao objava ekonomskog rata, izjavio je ruski premijer Dmitrij Medvedev.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

On je naveo da se na to mora odgovoriti svim mogućim ekonomskim, političkim i drugim sredstvima.

Na pitanje novinara kakve bi sankcije mogle da budu uvedene Rusiji u budućnosti i kako će to uticati na rusku ekonomiju, Medvedev je tokom posete rezervatu Kronotski, na ruskom poluostrvu Kamčatka, rekao da ne želi da komentariše pregovore o budućim sankcijama, ali je dodao da bi mere poput zabrane bankarskih aktivnosti mogle da se protumače kao objava ekonomskog rata.

"A na taj rat moraćemo da odgovorimo - ekonomskim, političkim, a ako treba i drugim sredstvima", rekao je premijer Rusije, prenela je agencija Tas.

Govoreći o sankcijama koje su na snazi, Medvedev je rekao da je cilj takvih mera da se "ograniči moć" Rusije, kako bi se "uklonila sa liste moćnih rivala u međunarodnoj areni", iako je njihovo uvođenje obrazloženo političkim razlozima.

Stejt department je prethodno saopštio da SAD uvode nove sankcije Rusiji zbog korišćenja hemijskog oružja u pokušaju ubistva bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke u martu u Velikoj Britaniji. Sankcije će stupiti na snagu oko 22. avgusta. Vašington se odlučio za nove sankcije uprkos naporima predsednika SAD Donalda Trampa da poboljša odnose s Rusijom i u jeku istrage o mogućem mešanju u američke predsedničke izbore 2016. godine.

Vesti

strana 1 od 169 idi na stranu