Nacionalna valuta hrli ka provaliji: Obelodanićemo...

Turska vlada najavljuje da će ove sedmice obelodaniti "novi ekonomski model", budući da nacionalna valuta lira nastavlja da slabi.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 09.08.2018.

17:57

Nacionalna valuta hrli ka provaliji: Obelodanićemo...
Foto: Thinkstock

Ministarstvo finansija je saopštilo da će ministar finansija Berat Albajrak u petak objaviti "okvir" novog ekonomskog modela, prenosi agencija AP.

Ministarstvo je takođe navelo da očekuje da se inflacija, koja trenutno iznosi skoro 16 procenata, vrati na jednocifren nivo.

Lira, koja je od početka godine izgubila oko 30 odsto vrednosti, skliznula je danas na nov rekordni minimum od 5,43 lire za dolar, pre nego što se stabilizovala.

Današnji pad je usledio nakon vesti da su sastanci na visokom nivou u Vašingtonu između američkih i turskih zvaničnika o uhapšenom američkog sveštenika završeni bez nekog konkretnog rešenja.

Zbog privođenja američkog sveštenika Vašington je uveo sankcije protiv dva ministra u turskoj vladi i upozorio na moguće dodatne kaznene mere, podseća AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

20 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

5 h

Podeli: