A pa ne može to tako! Par pitanja, gospodine Mask

Posle najave Ilona Maska da će jednu od najvrednijih američkih kompanija da povuče s berze, stižu reakcije, i pitanje - kako je to izvodljivo?

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 09.08.2018.

09:55

A pa ne može to tako! Par pitanja, gospodine Mask
Foto: Tanjug/AP

Američka komisija za hartije od vrednosti reagovala je na najavu šefa Tesle Ilona Maska da želi da opet privatizuje tu kompaniju.

Mask je objavio da razmišlja da otkupi akcije Tesle po ceni od 420 dolara i da je već obezbedio sredstva za to. Međutim, nije pružio nikakve detalje o izvoru finansiranja, što je važno. Sa cenom od 420 dolara po akciji, Tesla bi vredela više od 70 milijardi dolara.

Analitičar banke UBS misli da bi ta vrednost mogla da ide i do 88 milijardi dolara. Posle serije tvitova, Tesla je objavila i pismo koje je Mask poslao radnicima u kome se navodi da želi da Tesla bude privatna kompanija. Jedan od razloga jeste i da je skloni od suda javnosti i pritiska investitora, pretpostavlja se. Naročito, jer je i sam priznao da je Tesla na berzi veliki teret.

To što bi je sklonio, značilo bi nedostatak pristupa tržištu kapitala, a mnogi na Volstritu veruju da će kompaniji i te kako trebati kapital kako bi mogla da finansira svoje ambiciozne planove za rast, a tu su i planovi za gradnju fabrika širom sveta, povećanje proizvodnje, lansiranje novih modela, gradnja e-stanica...

Brokeri se pitaju da li su izjave Maska bile istinite i zašto je odlučio da svoje planove otkrije baš na Tviteru.

Masku nije zabranjeno da otkriva svoje planove na društvenim mrežama, ali se ovaj potez u berzanskom svetu smatra vrlo neobičnim, naročito pošto je Mask već objavio cenu po kojoj želi da otkupi akcije.

"To je jako čudno", rekao je profesor pravnog fakulteta Vajn Piter Hening.

"Ne vodi se tako korporativno upravljanje - ne objavljujete cenu i onda pregovarate", dodaje.

Pravni eksperti kažu da je glavno pravno pitanje da li je ono što je Mask rekao o svojim planovima tačno, i da li je izostavio neke informacije koje bi trebalo da otkrije.

To se posebno odnosi na tvrdnju Maska da je već obezbedio potrebna sredstva.

"Nije mu zabranjeno da iznese tu izjavu dokle god je to istina, a ne manipulisanje“, kaže Tom Gorman, partner u advokatskoj kancelariji D&V.

"Govorimo ovde o milijardama dolara, ako ih ima, ok, ali ako ih nema u probelmu je, jer je izneo lažnu informaciju a to može da ima uticaj koga je svakako bio svestan"

Akcija Tesle danas vrede 370, 34 dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: