Da li je ovo razlog zašto je Putin nagomilao 2.000 t zlata

Podaci Banke Rusije pokazuju da se nagomilano zlato u zemlji približava cifri od 2.000 tona.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 05.08.2018.

16:00

Da li je ovo razlog zašto je Putin nagomilao 2.000 t zlata
(Foto: Getty images)

To je rast od 17 osto ukupnih deviznh rezervi Rusije.

To što je odlučila da kupi američke obveznice, je pametan potez, kaže analitičar tržiša plementih metala Dmitrij Spek.

"Takođe, to je neka vrsta političke deklaracije, jer zemlje koje imaju previše dolara mogu postati predmet političke ucene", rekao je ovaj stručnjak iz Minhena.

"Rusija je u situaciji kada se suočava sa političkim sankcijama iz SAD, i ima dobar razlog da igra sigurno i kladi se na zlato".

Prema Speku, postoji velika razlika između Rusije i Kine kada je u pitanju diversifikacija njihovih rezervi zlata i dolara.

"U Kini zlato kupuju pre svega privatnici i kompanije. Centralna banka takođe kupuje zlato, ali njegov udeo u odnosu na ukupne rezerve u Kini je prilično mali", rekao je on. "S druge strane, privatni kupci kupuju velike količine zlata“.

Nasuprot tome, glavni kupac zlata u Rusiji je njen glavni finansijski regulator.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: