IT firma ukinula šefove

U preduzeću "Tele Haase“ u Beču šefovi su "ukinuli“ svoja radna mesta i prepustili vođenje poslova zaposlenima.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 05.08.2018.

09:04

IT firma ukinula šefove
Foto: Thinkstock

Ovo je prva firma u Beču koja je isprobala trend pod nazivom "novi posao“ odnosno holokratiju.

Preduzeće Tele Haase postoji od 1963. godine i bavi se elektronikom sistema za zaštitu i nadzor. Cela struktura firme promenila se pre pet godina kada su uklonjeni svi oblici hijerarhije, ukinuti pojedini sektori, a odgovornost preneta sa menadžerskog nivoa na svih 75 zaposlenih. Bilo praktikant ili radnik, svejedno je, jer sada svi donose odluke.

Markus Stelcman se tako više ne zove direktor nego smatra da je "režiser“ u novonastaloj podeli. Za privredni magazin "ECO“ Stelcman je izjavio: "Osnova našeg uspeha je unutrašnja transparentnost. Svi brojevi, koje preduzeće proizvodi dostupni su zaposlenima“.

Uprkos tome, ograničenja postoje: "Zaposleni ne znaju koje su im pojedinačne plate, ali postoji transparentnost u poslovanju i zato su svi u mogućnosti da u ime preduzeća donose odluke“, kaže Stelcman, prenosi Eurocom-PR Srbija. Kada su pre pet godina počeli sa eksperimentom nisu svi zaposleni bili za ovu vrstu restrukturiranja.

Neki menadžeri su dali otkaze. Danas je menadžere zamenio odbor koji se brine o planu rada, marketingu i distribuciji. Svi radnici i radnice mogu da se izaberu da budu u odboru i da zajedno rade na strateškim pitanjima.

Firma se vodi devizom da "svako ko radi sa uživanjem, svoj posao radi dobro.“ Za sada se novi koncept rada pokazao kao izrazito uspešan. "Koncerni kao Folksvagen, banke i razne osiguravajuće kuće dolaze nam u posetu da vide kako može da se radi na drugačiji način“, dodaje Stelcman.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: