Nova ljubav Trampa i EU smeta: "Ne odlučujete vi koji gas"

Generalni direktor austrijske naftne kompanije OMV Rajner Zele poručio je čelnicima EU I SAD da tržište odlučuje koji gas se kupuje, a ne politika.

Svet

Izvor: B92

Petak, 03.08.2018.

10:09

Nova ljubav Trampa i EU smeta:
(Foto: Thinkstock)

Zele se time usprotivio dogovoru predsednika Evropske komisije Žan Kloda Junkera i američkog predsednika Donalda Trampa, prema kojem Evropa ubuduće treba da kupuje više američkog tečnog gasa (LNG).

"Koji gas se kupuje odlučuje tržište, a ne politika“, poručio je Zele na prezentaciji polugodišnjih rezultata poslovanja OMV.

Prema njegovim rečima, potrošači nisu voljni da plate veću cenu zato što se gas prevozi brodovima preko Atlantika.

"Kada govorimo o američkom LNG, onda će evropsko tržište biti otvoreno za takve isporuke ako cena bude odgovarala“, objasnio je on.

Zele ne smatra da je ugrožen sporni gasovod „Severni tok 2“, dodajući da je sve u vezi s njim u rokovima i u okviru budžeta. On je preneo da je počelo postavljanje cevi u Nemačkoj i da se čeka još samo na odobrenje Danske, pri čemu je naglasio da može i da se promeni ruta, ako ono ne stigne.

Direktor finansija OMV-a Rajnhard Florej podvukao je da od sankcija SAD prema Rusiji „Severni tok 2“ nije pogođen i da je to utvrđeno u razgovoru sa ministarstvom finansija i spoljnih poslova SAD.

Od ukupno 9,5 milijardi evra, koliko košta ceo projekat „Severni tok 2“, jednu desetinu budžeta stavlja na raspolaganje OMV, koji je do sada uplatio 465 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: