Nezgoda ne ide sama - šef Fejsbuka ima novi problem

Akcionar Fejsbuka Džejms Kacuris tužio je društvenu mrežu, njenog glavnog izvršnog direktora Marka Zakerberga i glavnog finansijskog direktora Dejvida Vehnera.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 31.07.2018.

14:59

Nezgoda ne ide sama - šef Fejsbuka ima novi problem
(Foto: Getty images)

Tužbe pljušte nakon što je izveštaj o poslovanju za drugi kvartal 2018. zbrisao na berzi oko 150 milijardi dolara bogatstva akcionara.

Tužba, koju je Kacuris podneo saveznom sudu na Menhetnu, mogla bi biti prva od mnogih zbog razočaravajuće dobiti tog društvenog medija, a u trenutku dok se protiv Fejsbuka vodi na destine sudskih parnica zbog neovlašćenog ustupanja korisničkih podataka firmi Kembridž Analitika iz Velike Britanije radi uticanja na birače tokom predsedničke kampanje u SAD 2016. godine, prenosi Raša tudej.

Mnoge od tih parnica se navodno vode objedinjeno, kao kolektivna tužba, pred saveznimm sudom u San Francisku.

Kacuris optužuje Fejsbuk i njegova dva glavna direktora za dovođenje investitora u zabludu, jer nisu pravovremeno otkrili da se očekuje usporavanje rasta prihoda, pad operativne marže i smanjenje broja aktivnih korisnika. U tužbi se traži da ovaj slučaj ima status kolektivne, ali visina tražene naknade štete nije precizirana.

Prema navodima tužitelja, tržište je bilo "šokirano" kada je prošle srede počela da isplivava "istina" iz kompanije sa sedištem u Menlo Parku, u Kaliforniji. Kacuris je dodao da je pad akcija Fejsbuka od 19 procenata narednog dana posledica kršenja zakona o hartijama od vrednosti od strane tuženih.

Prošle srede, Fejsbuk je izgubio otprilike jednu petinu tržišne vrednosti nakon objave sumornih podataka o dobiti, kao i upozoravajućih brojki o gorem rastu broja korisnika negošto je očekivano.

Akcije Fejsbuka su odmah pale za skoro sedam posto, a potom su se sunovratile za preko 20 procenata tokom tele-konferencije kompanije sa investitorima.

Kao posledica toga, tržišna vrednost kompanije je pala za 148 milijardi dolara, a rasprodaja akcija koja je usledila zbrisala je takođe Marku Zakergerbu oko 17 milijardi dolara neto bogatstva. To je drugi put da su akcije Fejsbuka zabeležile tako dramatičan pad. Prethodni put to se dogodilo u martu 2018. u svetlu skandala sa Kembridž Analitikom zbog kršenja propisa o zaštiti privatnih podataka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: