Pala odluka: Nova BMW fabrika, mlrd. EUR komšijama

Kompanija BMW objavila je da će investirati milijardu evra u novu fabriku automobila i to u mađarskom gradu Debrecin.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Kapacitet fabrike biće 150.000 automobila godišnje, a moći će da proizvodi i električne i automobile sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Iz BMW-a navode da će nova fabrika u Mađarskoj pomoći da se prošire proizvodni kapaciteti u Evropi, gde taj proizvođač prodaje 45 odsto svih automobila.

Procenjuje se da će investicija BMW-a doprineti ekonomskom rastu Mađarske i ojačati njenu poziciju kao regionalnog centra za proizvodnju automobila iz premijum segmenta.

Debrecin se nalazi na istoku Mađarske, 230 kilometara od glavnog grada Budimpešte.

BMW se tako pridružuje Dajmleru i Audiju, koji već imaju fabrike u Mađarskoj. Audi, koji ima veliku proizvodnju klasičnih modela sa unutrašnjim sagorevanjem, prošle nedelje je objavio da je lansirao seriju sa električnim motorima.

Podaci pokazuju da na proizvođače automobila otpada trećina mađarskog izvoza, a sa dolaskom BMW-a taj procenat bi mogao da skoči i na 40 odsto ili čak i preko toga, procenjuju stručnjaci.

Najveća nepoznanica, priznaju u BMW-u, mogla bi biti mađarska radna snaga jer je tržište takvo da je već sada teško naći 1.000 novih radnika.

Mađarska, poput drugih zemalja centralne Evrope, suočava se sa ozbiljnim nedostatkom radnika, koji je delimično posledica iseljavanja na Zapad u potrazi za većim platama.

strana 1 od 167 idi na stranu