Crn dan za Fejsbuk - za dva sata nestalo 150 mlrd $

Cena akcije Fejsbuka pala je više od 24 odsto posle vesti o kvartalnim rezultatima.

Izvor: B92
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

Za samo dva sata trgovanja, kompanija je ostala bez 150 milijardi dolara tržišne kapitalizacije.

Ta drušvena mreža objavila je lošije rezultate nego što se očekivalo, i upozorila da će dogodine njeni troškovi da rastu više od prihoda.

Kako piše u izveštaju, prihodi Fejsbuka u drugom tromesečju iznosili su 13, 2 milijarde dolara, 42 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Pri tome je dobit narasla na 5, 1 milijardu.

Sve to je sporiji rast finansijskih rezultata u odnosu na prethodne kvartale i nešto manji nego što su analitičari očekivali.

Ali nije to jedino što brine investitore – veća zabrinutost vlada zbog usporavanja rasta broja korisnika te društvene mreže. Kompaniji ne ide u prilog ni to što je plan da u istočnoj kineskoj pokrajini Džeđang otvori inovacioni centar za podršku lokalnim startapovima naišao na blokadu.

Rezultati za drugo tromesečje su prvi nagoveštaj "ceha" koji će Fesjbuk platiti zbog novog evropskog zakona o privatnosti (GDPR), ali i zbog niza skandala vezanih za privatnost, uključujući i onaj sa ustupanjem ličnih podataka korisnika Kembridž Analitici radi uticanja na glasače na predsedničkim izborima u SAD 2016. godine.

strana 1 od 167 idi na stranu