Veliki zaokret - Kina ima novu destinaciju, napušta SAD

Direktna kineska inostrana ulaganja dramatično su se promenila u odnosu prema SAD-u i Kanadi te se usmerila prema Evropi u prvoj polovini ove godine.

Izvor: Capital.ba
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Dovršene kineske investicije u Evropi u prvoj polovini 2018. godine dosegle su 12 milijardi dolara, što je za 4 odsto više nego u istom razdoblju prošle godine, pišu kineski mediji.

S druge strane, ulaganja prema Severnoj Americi smanjena su za 92 odstoo, na 2 milijarde dolara, navodi se u istraživanju londonske kompanije Baker McKenzie i američkih analitičara iz Rhodium Groupe, navodi Hina, prenosi Capital.ba.

Na godišnjem nivou procentualno povećanje za Evropu isključuje neuobičajeno velik ugovor iz 2017. godine – akviziciju švajcarske biotehnološke tvrtke Syngenta, od strane ChemChina, vrednu 42 milijarde dolara – koja je izostavljena pa nije uticala na poređenje podataka.

Thilo Hanemann, direktor kompanije Rhodium Group, rekao je kako „nakon pet godina sličnih investicionih nivoa u Evropi i Severnoj Americi, kineski investitori sad očito preferiraju Evropu. Regulatorne prepreke ostaju niže, politički odnosi su predvidljiviji, a Evropa nudi veliku bazu industrijske visokotehnološke imovine, što se dobro podudara s kineskim inostranim investicionim prioritetima".

Privlačeći 3,6 milijardi dolara ulaganja, Švedska je bila najveće evropsko odredište za kineski kapital u prvoj polovini 2018. godine, nakon čega sledi Ujedinjeno Kraljevstvo, gde su investicije dosegle 1,6 milijardi dolara. U Nemačkoj je uloženo 1,5 milijardi dolara, a u Francuskoj 1,4 milijarde.

strana 1 od 167 idi na stranu