Kina prelazi u napad - situacija se jako komplikuje

Kina je pokrenula istragu o prodaji čelika iz Evropske unije i Južne Koreje u toj zemlji.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.07.2018.

09:44

Kina prelazi u napad - situacija se jako komplikuje
Foto: Thinkstock

To bi moglo da zakomplikuje nastojanja Pekinga da obezbedi podršku Brisela i Seula u carinskom sporu sa predsednikom SAD Donaldom Trampom.

Ministarstvo trgovine Kine saopštilo je da će istražiti da li se neki proizvodi od nerđajućeg čelika iz EU, Južne Koreje, Japana i Indonezije prodaju po nedopušteno niskim cenama i da li bi trebalo da podležu merama protiv dampinga.

Kina za sada nesupešno pokušava da dobije podršku iz inostranstva u sporu s Vašingtonom koji je povećao carine na uvoz kineske robe, tvrdeći da Peking nanosi štetu američkim kompanijama krađom ili vršenjem pritiska na njih da predaju tehnologiju.

Lideri EU i drugih zemalja kritikuju Trampovu taktiku, ali mnogi se i slažu s kritikama iz Vašingtona na račun kineskih tržišnih barijera i industrijske politike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: