Strah se širi: Jedan čovek ruši valutu...

Zet turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i novi ministar finansija u toj zemlji Beret Albajrak kaže da Turska nastavlja trend snažnog ekonomskog rasta

Svet

Izvor: Tanjug

Nedelja, 22.07.2018.

12:14

Strah se širi: Jedan čovek ruši valutu...
Foto: Thinkstock

Kako je istakao temelji njene ekonomije su jaki.

"Ekonomija Turske nastavlja trend snažnog rasta. Naši ekonomski temelji će biti jaki, a naši izgledi obećavajući", rekao je on, izvestila je turska novinska agencija Anadolija.

Zabrinutost po pitanju nezavisnosti Centralne banke Turske je porasla nakon što je Erdogan za ministra finansija imenovao svog zeta, povećavajući očekivanja da će predsednik - samoproglašeni "neprijatelj kamatnih stopa" - pokušati da ostvari veći uticaj na monetarnu politiku, prenosi Rojters.

Albajrak koji se trenutno nalazi u Argentini na samitu Grupe 20 najrazvijenih ekonomija sveta (G20), objasnio je da skorašnja politika vlade ima za cilj održavanje razumne fiskalne politike, zdrav rast kredita, sprovođenje strukturne reforme i jačanje okvira monetarne politike Turske.

Agencija navodi da je turska lira opala ove godine izgubivši petinu svoje vrednosti naspram američkog dolara (1 turska lira = 21 dinar), zbog zabrinutosti po pitanju sposobnosti Centralne banke da ublaži rast dvocifrene inflacije, a Erdogan je u više navrata pozivao na sniženje kamata.

Podsetimo, vrednost turske valute je potonula gotovo 4 odsto na 4,7488 lira za dolar nakon što je predsednik Redžep Tajip Erdogan za ministra finansija imenovao svog zeta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: