Vozači da se spreme: Skočiće cena kola, popravka i servisiranje

Uvođenje carina od 25 odsto na uvoz automobila u SAD, čemu se oštro protive u auto industriji, podiglo bi cenu prosečnih novih kola za nekoliko hiljada dolara.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 19.07.2018.

18:51

Vozači da se spreme: Skočiće cena kola, popravka i servisiranje
Foto: Thinkstock

To bi uticalo na rast mesečne rate auto kredita, smanjilo prodaju za par miliona vozila i zbrisalo više stotina hiljada radnih mesta.

Prema studiji, koju je objavio Centar za automobilska istraživanja, cena prosečnog novog automobila prodatog u SAD, koja sada iznosi oko 35 hiljada dolara, porasla bi između 2.270 i 4.400 dolara za vozila domaće proizvodnje, dok bi cena uvoznih automobila i kamiona skočila za čak 6.875 dolara, prenosi agencija AP.

"Nove tarife ili kvote bi takođe smanjile konkurenciju i izbor za potrošače, podigle bi cenu polovnih vozila i povećale troškove servisiranja i popravke vozila", kaže Piter Velč, predsednik Nacionalnog udriženja auto dilera, koje je naručilo ovu studiju.

Prema njegovim rečima, tarife bi podigle i prosečnu ratu kredita za novi automobil na 611 dolara mesečno sa sadašnjih 533 dolara mesečno, pri čemu u proseku rok otplate auto kredita iznosi 69 meseci.

U ovoj studiji se navodi i da bi 25-procentne tarife takođe oborile prodaju automobila u SAD-u za dva miliona jedinica i zbrisale 714.700 radnih mesta.

Proizvođači automobila, dileri i dobavljači udružili su u stavu protiv predloga predsednika Donalda Trampa o tarifama na uvozne automobile, kamione i auto delove.

"Otpor je široko rasprostranjen i izuzetno snažan jer su posledice alarmantne", rekla je danas DŽenifer Tomas iz Saveza proizvođača automobila, na javnoj raspravi Ministarstva trgovine o ovim tarifama.

Tramp je naložio tom ministarstvu da istraži da li uvoz automobila predstavlja pretnju po američku nacionalnu bezbednost, kako bi se opravdalo uvođenje tog nameta.

Proizvođači automobila kažu da bi tarife povećale troškove uvoznih komponenti i izazvale odmazdu američkih trgovinskih partnera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: