Francuzi se sele, Rusi žale - "Ipak, radili ste bez osnove"

Francuska je najavila zatvaranje svog trgovinskog predstavništva "Biznis Frans" u Rusiji usled, kako tvrdi, značajnog pogoršanja uslova rada.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 18.07.2018.

18:13

Francuzi se sele, Rusi žale -
(Foto: Thinkstock)

Zbog toga je Rusija izrazila žaljenje, ali i navela da je predstavništvo radilo bez ikakve pravne osnove.

Rusko ministarstvo inostranih poslova je, pozivajući se na presudu Moskovskog suda donetu u korist dvojice bivših ruskih radnika u "Biznis Frans", saopštilo da je ono funkcionisalo bez ikakve "pravne osnove" i da je sud odbio da prizna njegov diplomatski imunitet, prenosi agencija Rojters.

"To govori da je agencija 'Biznis Frans' delovala u Rusiji bez ikakve pravne osnove", navodi se u saopštenju.

Francuska je u ponedeljak saopštila da je odlučila da zatvori svoju trgovinsku agenciju, jer su se uslovi rada značajno pogoršali u proteklih nekoliko meseci.

U saopštenju Ambasade Francuske u Moskvi navodi se i da je došlo do nelegalnog zamrzavanja bankovnih računa predstavništva, uprkos diplomatskoj zaštiti u okviru Bečke konvencije. Odluka o zatvaranju je, kako je saopšteno iz ambasade, doneta nakon dugotrajnih pregovora sa lokalnim vlastima zbog proterivanja direktora tog predstavništva.

Rusko ministarstvo inostranih poslova je, takođe, izrazilo žaljenje zbog zatvaranja francuske trgovinske misije u Moskvi, apelujući na razvoj bilateralnih ekonomskih odnosa.

"Odluka francuske strane da zatvori svoju trgovinsku misiju je suvereno pravo Francuske", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Odnosi Moskve sa članicama Evropske unije su "na nizbrdici" od pripajanja Krima Ruskoj Federaciji 2014. godine, izbijanja sukoba u istočnoj Ukrajini i trovanja bivšeg ruskog špijuna u Britaniji u martu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

19 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: