Trampu dva nova aviona - boingu 4 mlrd $ da ih napravi

Pentagon je potvrdio danas da će Boing dobiti 3,9 milijardi dolara za proizvodnju dva nova aviona "Er fors uan" koje koristi predsednik SAD.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 18.07.2018.

16:14

Trampu dva nova aviona - boingu 4 mlrd $ da ih napravi
(Foto: Getty images)

Čelnici Pentagona očekuju da će avioni biti gotovi do kraja 2024. godine, prenosi američka TV mreža Si-En-Bi-Si.

Najnovija odluka objavljena je na zvaničnoj internet stranici američkog Ministarstva odbrane, u kojoj se takođe navodi da će ugovor propisivati "detaljan dizajn, modifikacije, testiranje i sertifikacije dva predsednička aviona tipa 747-8".

Ranije danas je objavljeno da je predsednik SAD Donald Tramp odlučio da promeni plavo-belu boju predsedničkog aviona "Er fors uan" u crveno-plavo-belo, jer , kako prenosi Bi-Bi-Si, želi da avion izgleda "više američki" i da se pomeri od "Džeki Kenedi boje", koju dizajner Rejmond Levi naziva "svetlosna ultramarinska".

Boje službenog aviona američkih predsednika izabrali su 1960-tih godina tadašnji predsednik Džon Kenedi i prva dama Žaklina Džeki Kenedi.

Sadašnji avioni "Er fors uan" stari su skoro 30 godina i prvi je njima leteo predsednik Džordž H.W. Buš.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: