Putin uzvraća udarac: Hteli su da kazne Moskvu...

Ruski predsednik Vladimir Putin produžio je zabranu uvoza hrane sa zapada za još 18 meseci, posle odluke EU da produži sankcije Rusiji zbog Ukrajine.

Svet

Izvor: Beta

Četvrtak, 12.07.2018.

17:14

Putin uzvraća udarac: Hteli su da kazne Moskvu...
Foto: Getty images

Produžena zabrana trajaće do 31. decembra 2019.

SAD i EU su Rusiji uvele nekoliko rundi sankcija da bi kaznile Moskvu zbog pripajanja Krima i podrške pobunjenicima na istoku Ukrajine. Ukidanje sankcija je uslovljeno napretkom u primeni mirovnog sporazuma za Ukrajinu iz 2015.

Rusija tvrdi da se sporazum ne primenjuje krivicom Kijeva.

Sankcije su nanele štetu ruskoj ekonomiji, ograničavajući joj pristup globalnim finansijskim tržištima i sprečavajući uvoz važnih tehnologija.

Podsetimo, u svetu bukti i trgovinski rat između SAD i Kine. SAD su napravile novi spisak uvoznih kineskih proizvoda u vrednosti od 200 milijardi dolara godišnje na koje bi od septembra mogle biti uvedene takse.

Kina je odmah reagovala i saopštila da će biti primorani da preduzmu uzvratne mere posle novih američkih pretnji taksama na 200 milijardi dolara uvoza iz Kine.

Na "udaru" je i Nemačka, koju je američki predsednik Donald Trump optužio da je pod kontrolom Rusije. Tramp kritikovao je energetski sporazum između Berlina i Moskve, ističući da Rusija kontroliše Nemačku kroz energetske resurse.

Vašington je ponovo upozorio zapadne firme koje ulažu u ruski gasovod Severni tok 2 ka Nemačkoj, da rizikuju uvođenje sankcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: