Kako je jedno rusko razljutilo pivopije

Pivara Aljaska je odgovorila na kritike svog piva "Novičok" da je "ironija" u imenu pića bila "prikladna".

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 12.07.2018.

11:13

Kako je jedno rusko razljutilo pivopije
(Foto: Thinkstock)

Situacija u vezi s pivom u Belorusiji dosegla je tačku ključanja nakon što je rusko pivo, nazvano po nervnom agensu za koga su britanske vlasti rekle da je iskorišćeno za trovanje bivšeg ruskog špijuna, stiglo na rafove u Minsku, piše Radio Slobodna Evropa.

Domaće pivo "Novičok“ koje je proizvedeno u Rusiji primljeno je sa gorčinom od nekih u beloruskoj prestonici koji kritikuju kreatore za ismejavanje slučaja trovanja Sergeja Skripalja i njegove ćerke, Julije u martu u južnom engleskom gradu Salisberiju.

Poslednjih nekoliko dana među korisnicima društvenih mreža u Belorusiji se razvila rasprava nakon što je bloger 8. jula objavio fotografiju boce tog piva iz bara u Minsku gde ono može da se kupi.

Fotografija je objavljena na Fejsbuku istog dana kada je britanska policija saopštila da je Don Stardžes (Dawn Sturgess) 44-godišnja majka troje dece, umrla u bolnici nakon što je izložena novičoku u Amesburiju, gradu udaljenom manje od 20 kilometara od Salisberija.

"Ovo nije najniža tačka ljigavaca, ali zašto u Minsku?" napisao je 40-godišnji bloger, beloruski programer koji piše pod pseudonimom Rađeš Čou (Radjesh Chou).

Beloruski korisnici društenih mreža u naredna dva dana uputili su niz uvreda proizvođaču piva, pivari Aljaska koja se nalazi u ruskom gradu Balašiha, oko 20 kilometara istočno od Moskve, iako je firma pronašla i one koji ih podržavaju.

Pivo je jedno od mnogobrojnih proizvoda pod imenom Novičok - uključujući majice i suncokretovo ulje - koje su lansirane u Rusiji od trovanja Skripaljevih, koji su na kraju preživeli.

Mračno ironično reklamiranje ove robe je u skladu sa tonom koji su ruski zvaničnici usvojili u javnom odbacivanju britanskih optužbi da je Moskva odgovorna za trovanje nervnim agensima.

U skladu sa kritikom pivare Aljaska koje su uputili korisnici društvenih mreža u Belorusiji, popularni nezavisni web sajt u bivšoj sovjetskoj republici predložio je bojkot.

"Glasajte sa svojim rubljama i držite se dalje od mesta gde se takva prljavština prodaje," piše novinski portal BI24.org.

U tekstu se predlaže da beloruske vlasti treba da istraže da li je pivo u skladu sa zakonima o uvezenom alkoholu.

Pivara Aljaska je odgovorila na kritike svog piva "Novičok" u Belorusiji, napisavši post na Instagramu - koji je od tada uklonjen - da je "ironija" u imenu pića bila "prikladna".

"Verujemo da Rusija nema nikakve veze sa "ubistvima" u Velikoj Britaniji. Verujemo da je novičok lažiran od strane zapadnih medija," navodi se u saopštenju i dodaje da "živimo u slobodnoj zemlji i dozvoljeno nam je da ismevamo politiku".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: