"Polise osiguranja i posle Bregzita"

Potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis izjavio je da izlazak Britanije iz EU verovatno neće uticati na postojeće finansijske ugovore.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 12.07.2018.

08:50

(Foto: Thinkstock)

Kako je rekao, to se odnosi na prvenstveno na polise osiguranja ili finansijske derivate, smirivši strahovanja koja je pokrenula Banka Engleske (BoE).

BoE je saopštila da bi 82 milijardi funti (109 milijardi dolara) obaveza po osnovu osiguranja, uključujući 48 miliona imalaca polisa, mogli da budu pogođeni širom Britanije i Evropskog ekonomskog područja, prenosi Rojters.

Finansijski derivati u nominalnoj vrednosti od 26.000 milijardi funti, prema britanskoj centralnoj banci, takođe se nalaze "na nišanu" Bregzita.

"Sve u svemu, čak i posle Bregzita, izvršavanje postojećih obaveza se može generalno nastaviti", rekao je Dombrovskis na konferenciji za novinare, navodeći kao primer ugovore o polisama osiguranja i o derivatima.

Dombrovskis je naveo da supervizori i firme treba da pogledaju pojedinačno svaki tip ugovora, ali je dodao da u ovom trenutku on ne vidi da će to biti problem opšte prirode. Rojters ocenjuje da je Dombrovskis izgleda ublažio svoj stav iz maja, kada je odbio da ponudi garancije za postojeće ugovore u diskusiji u parlamentu EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: