Novim udarima "ruše" ceo svet - svi će stradati

Peking -- Kina je optužila SAD da žele da "unište" trgovinu između dve zemlje, posle novih pretnji iz Vašingtona o uvođenju kaznenih taksi na uvoz iz Kine.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

"Veliko međusobno povećanje taksi Kine i SAD neizbežno će dovesti do uništenja kinesko-američke trgovine. Ovakvo delovanje ometa ekonomsku globalizaciju i uništava svetski ekonomski poredak", rekao je zamenik kineskog ministra trgovine Li Čengang.

SAD su u petak uvele takse od 25 odsto na 34 milijardi dolara uvoza iz Kine. Peking je odgovorio taksama na stotine američkih proizvoda.

Brojni analitičari se plaše eskalacije trgovinskog rata dve sile koji bi mogao da ima ozbiljne posledice po svetsku ekonomiju.

"Ovo je malo haotičan momenat za međunarodnu trgovinu. Kompanije iz obe zemlje će pretrpeti gubitke. Niko neće biti pobednik trgovinskog rata. Saradnja je jedini ispravni izbor za Kinu i SAD", rekao je Li.

Američki trgovinski predstavnik Robert Lajthajzer je rekao da su SAD pripremile novu listu kineskih proizvoda u vrednosti od 200 milijardi dolara godišnje koji bi od septembra mogli biti izloženi taksama.

Vesti

strana 1 od 167 idi na stranu