Novim udarima "ruše" ceo svet - svi će stradati

Kina je optužila SAD da žele da "unište" trgovinu između dve zemlje, posle novih pretnji iz Vašingtona o uvođenju kaznenih taksi na uvoz iz Kine.

Svet

Izvor: Beta

Sreda, 11.07.2018.

10:54

Novim udarima
Foto: Thinkstock

"Veliko međusobno povećanje taksi Kine i SAD neizbežno će dovesti do uništenja kinesko-američke trgovine. Ovakvo delovanje ometa ekonomsku globalizaciju i uništava svetski ekonomski poredak", rekao je zamenik kineskog ministra trgovine Li Čengang.

SAD su u petak uvele takse od 25 odsto na 34 milijardi dolara uvoza iz Kine. Peking je odgovorio taksama na stotine američkih proizvoda.

Brojni analitičari se plaše eskalacije trgovinskog rata dve sile koji bi mogao da ima ozbiljne posledice po svetsku ekonomiju.

"Ovo je malo haotičan momenat za međunarodnu trgovinu. Kompanije iz obe zemlje će pretrpeti gubitke. Niko neće biti pobednik trgovinskog rata. Saradnja je jedini ispravni izbor za Kinu i SAD", rekao je Li.

Američki trgovinski predstavnik Robert Lajthajzer je rekao da su SAD pripremile novu listu kineskih proizvoda u vrednosti od 200 milijardi dolara godišnje koji bi od septembra mogli biti izloženi taksama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: