Tramp udara na Ruse: Zarobili su ih, moramo ih odbraniti

Američki predsednik Donald Trump kritikovao je energetski sporazum između Berlina i Moskve, ističući da Rusija kontroliše Nemačku kroz energetske resurse.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 11.07.2018.

09:47

Tramp udara na Ruse: Zarobili su ih, moramo ih odbraniti
Foto: Getty images

"Nemačka je zarobljena Rusijom jer dobija toliko energije iz Rusije", rekao je Trump na doručku sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

"Oni plaćaju milijarde dolara Rusiji i moramo ih odbraniti od njih", zaključio je Tramp.

Američki predsednik je oštro kritikovao zemlje članice NATO-a koje su odobrile izgradnju gasovoda Severni tok 2. On je rekao i da je veoma neprikladno "da SAD plaćaju za evropsku odbranu od Rusije, dok Nemačka kao najbogatija evropska zemlja podržava gasne sporazume sa Moskvom".

Tramp je pokrenuo snažan javni napad na Nemačku zbog podrške sporazumu sa Rusijom oko izgradnje gasovoda u Baltičkom moru, tvrdeći da je Berlin "zarobljenik Rusije". On je uz to kritikovao Nemce za neuspeh u povećanju davanja za odbranu.

Prethodno je ruski energetski gigant Gasprom saopštio kako su količine gasa koje se izvoze u Evropu na rekordnom nivou. U 2017. godini, Gasprom je povećao izvoz gasa u zemlje izvan Sjedinjenih Američkih Država za 8,4 odsto na 194,4 milijarde kubnih metara.

Prema statistici kompanije Marek Spectron Group Ltd, rusko gorivo je u 2017. godini činilo preko 60 odsto nemačkog uvoza prirodnog gasa.

Nemačka takođe podržava izgradnju gasovoda Severni tok 2 Rusije u EU pod Baltičkim motorom, jer će se na taj način stvoriti alternativna ruta za ruski gas.

Planirano je da se uz pomoć Severnog toka 2 godišnje dostavi 55 milijardi kubnih metara ruskog gasa u EU preko Baltičkog mora u Nemačku, a tranzit kroz Ukrajinu će se zaobići.

Ovoj ideji, novom gasovodu i implementaciji projekta, usprotivile su se neke države naročito Ukrajina, koja se plaši gubitka profita od tranzita ruskog gasa i SAD, koja nastoji da izvozi svoj tečni prirodni gas (LNG) u Evropu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: