Crne prognoze: Svi će stradati, gore nego 1930.

Ako SAD napuste Svetsku trgovinsku organizaciju, svet se može naći u velikoj ekonomskoj krizi, poput one iz tridesetih godina prošlog veka.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 10.07.2018.

15:43

Crne prognoze: Svi će stradati, gore nego 1930.
Foto: Thinkstock

To je istakao Pušan Dat, profesor ekonomije i političkih nauka na Visokoj poslovnoj školi u Singapuru.

Američki mediji prenose da SAD razmatraju mogućnost da odustanu od poštovanja pravila STO, i to putem usvajanja odgovarajućeg zakona.

Predsednik SAD Donald Tramp će, ako ovaj zakon bude usvojen, dobiti mogućnost da utiče na povećanje ili smanjenje carina, bez odobrenja Kongresa.

Dat smatra da će, u tom slučaju, sve države biti oštećene.

“Pravila STO do sada su smatrana neprikosnovenim, što je situaciju držalo pod kontrolom. Ako ova pravila više ne budu važila, onda bi bilo koja prognoza i bilo koje očekivanje u svetskoj trgovini bili potpuno besmisleni”, kaže Dat.

On ukazuje na činjenicu da su dva savetnika američkog predsednika Piter Navaro i Robert Lajthajzer veoma skeptični prema STO.

“Ne mislim da su američke pritužbe na STO zasnovane na činjenicama”, navodi Pušan Dat.

U određenim sektorima je primetan visok stepen protekcionizma, poput poljoprivrede. Evropske carine protiv SAD su prilično niske, a isto je u Kanadi i Japanu.

“Međutim, Tramp bira sektor gde su tarife visoke zbog spleta faktora i onda to koristi kao pregovaračku taktiku”, naglašava Dat.

On savetuje druge zemlje da ne čine ustupke, jer će ih Tramp prihvatiti i tražiti sve više, smatrajući da su pokazatelj slabosti.

“Smatram da EU, Kina i Kanada čine ispravne korake pregovarajući sa pozicije sile”, poručuje Dat, a prenosi “Sputnjik”.

Ako dođe do većeg trgovačkog konflikta između SAD i Kine, veću štetu će imati Kina, jer ona mnogo više zavisi od izvoza. SAD su u većoj meri samodovoljne, jer ne zavise ni od izvoza ni od uvoza.

“Trgovački rat će se osetiti kroz povećanje cena, a kompanije, posebno transnacionalne korporacije koje posluju na globalnom nivou, suočiće se sa cepanjem prethodno uspostavljenih proizvodno-distributivnih lanaca, ostajaće bez bitnih karika i zbog toga će imati brojne probleme”, ističe Dat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: