HTC "izbačen iz ringa": Nova vest dovela do potopa

Tajpej -- Proizvođač pametnih telefona, kompanija HTC, planira da smanji broj zaposlenih na globalnom nivou za oko četvrtinu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ovaj gigant planira gašenje 1.500 radnih mesta u proizvodnom pogonu u Tajvanu, kako bi poboljšali upravljanje resursima pošto nastavlja da se bori s padom prodaje.

Ova tajvanska tehnološka kompanija je pre desetak godina imala 10-procentni udeo na globalnom tržištu pametnih telefona, nakon čega je počela da beleži snažan pad tržišnog udela usled sve jače konkurencije u liku Epla, Samsung Elektroniksa i kineskih rivala, prenosi Rojters.

HTC je, zaključno sa junom 2018. godine, brojao ukupno 6.450 zaposlenih, pokazuju podaci kompanije, koja je u saopštenju precizirala da će najavljena otpuštanja biti završena do kraja septembra i da je to "nužan korak".

Fajnenšel tajms izvešava da su nakon objave ove vesti akcije HTC-a pale na jutrošnjem trgovanju na berzi u Tajpeju za čak 6,2 odsto, na najniži nivo od 2015. godine.

HTC je prošle godine prodao Guglu tim od 2.000 zaposlenih u sektoru proizvodnje pametnih telefona za 1,1 milijardu dolara, zajedno s delom svoje intelektualne svojine, što je među analitičarima ocenjeno kao potez kojim je praktično "napustio ring" u ozbiljnoj konkurentskoj bici s Eplom i Samsungom.

Kompanija je od tada preusmerila fokus na hardver delatnost u oblasti virtuelne stvarnosti.

strana 1 od 167 idi na stranu