Najsuptilnija prevara ikada - ali grčko nije

Iako vinopije u inostranstvu mogu po etiketi pomisliti da kupuju grčko vino, ono može biti tursko, američko, makedonsko, bugarsko.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.06.2018.

08:11

Najsuptilnija prevara ikada - ali grčko nije
Foto: Thinkstock

Zbog toga je grčka država odlučila da hitno uzme stvar u svoje ruke.

Sve je više stranih vina čije etikete aludiraju na Grčku, a "cilj je, naravno, obmanjivanje potrošača u inostranstvu koji kada, recimo, vide naziv 'Egeo' ili 'Georgos Santorini', pomisle da kupuju grčko vino", piše atinski list "Katimerini".

Udruženje proizvođača vina Grčke je slične primere našlo i u Poljskoj i Nemačkoj.

Vino "Egeo", sorte grožđa "malbek", i vino "Egeo" od sorti "kaberne sovinjon" i "merlo", proizvode se i flaširaju u Turskoj, a vino "Georgos Santorini" jedan grčki iseljenik pravi, kako tvrdi, od grožđa grčke loze koja raste u SAD.

List kao vina koja aludiraju na grčko poreklo, navodi i ona koja nose etiketu "Alexander the Great", pogrešno tvrdeći da se proizvode u Makedoniji jer te nazive nose međusobno konkurentska vina iz Izrela i Bugarske.

Bugarska, kako ispravno navodi list, proizvodi vino "Ancient Thrace" (Drevna Trakija), što, po grčkim vinarima i "Katimeriniju", takođe aludira na Grčku jer se njena severoistočna pokrajina naziva Trakija.

Zbog niza takvih slučajeva, Udruženje proizvođača vina je zatražilo sastanak s ministarstvima spoljnih poslova i poljoprivrednog razvoja Grčke.

Tako je ove nedelje odlučeno da se svim grčkim ambasadama u svetu pošalje hitan "cirkular", s nalogom da do kraja juna "identifikuju i prijave etikete vina iz trećih zemalja koje nalikuju na grčka vina", prenosi list.

Kada stignu izveštaji ambasada, "grčka vina će se zaštititi uz pomoć pravnih sredstava", piše u saopštenju sa sastanka.

Za vina od grčkih sorti grožđa registrovanih u EU, postoje i pravna sredstva Unije, dok je za takva vina u SAD, relevantan samo međudržavni sporazum, piše u članku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

18 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: