Katastrofalne posledice: Na odeću, obuću udar 50%

Tarife EU na uvoznu američku robu u vrednosti od 2,8 milijardi evra stupile su na snagu, u znak odmazde zbog catina SAD-a na evropski čelik i aluminijum.

Svet

Izvor: B92

Petak, 22.06.2018.

18:33

Katastrofalne posledice: Na odeću, obuću udar 50%
Foto: Thinkstock

Tarife su uvedene na širok spektar američkih proizvoda, među kojima su američki viski (burbon), motori "Harli Dejvidson" i sok od pomorandže, prenosi britanski javni servis Bi-Bi-Si.

Na većinu proizvoda iz SAD, kao što su cigarete, brusnice i kikiriki puter, primenjivaće se tarifa od 25 odsto, dok će za pojedine proizvode, poput obuće, određene odeće i veš mašina, važiti carina od 50 odsto.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je izjavio da su tarife SAD uvedene Evropskoj uniji u suprotnosti sa "svakom logikom i istorijom", i da će EU uraditi ono što je potrebno za uravnoteženje svoje pozicije u transatlantskoj trgovini.

"Odluka Sjedinjenih Država da uvede tarife ide protiv poverenja. Ona u stvari ide protiv svake logike i istorije. Naš odgovor mora biti jasan ali odmeren", rekao je Junker u obraćanju irskom parlamentu.

Američki predsednik Donald Tramp je u martu uveo 25-procentne tarife na čelik i 10-procentne na uvoz aluminijuma u SAD, uz obrazloženje da prezasićenost globalnog tržišta tim metalima, čemu je najviše doprinela Kina, preti da ugrozi američke proizvođače tih metala.

Pojedine zemlje, kao i evropski blok, bile su do 1. juna izuzete od američkih tarifa, a posle isteka tog roka počele su da se primenjuju i za EU, Kanadu, Meksiko i druge bliske saveznike SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

18 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: