I rat je zvanično počeo - ovo je odgovor EU

Takse EU na uvoz proizvoda iz SAD, kao odgovor na odluku predsednika SAD Donalda Trampa da uvede namete na evropski čelik i aluminijum, počele da se primenjuju.

Svet

Izvor: Beta

Petak, 22.06.2018.

13:40

I rat je zvanično počeo - ovo je odgovor EU
Foto: Thinkstock

Američki proizvodi u vrednosti od 3,4 milijardi dolara biće podložni novim taksama, a među njima su tipični proizvodi kao što su burbon, puter od kikirikija, sok od pomorandže, farmerke i motocikli "Harli Dejvidson", što izgleda kao način da se izvrši politički pritisak na predsednika Trampa i američke političare.

Tramp je uveo takse od 25 odsto na uvoz evropskog čelika i 10 odsto na aluminijum od 1. juna. Evropljani navode da se time krše globalni trgovinski propisi.

Sukob SAD sa EU je deo šireg spora oko međunarodne trgovine. Za dve nedelje SAD će početi da primenjuju takse na kineske proizvode u vrednosti od 34 milijarde dolara. Peking je najavio da će odmah uzvratiti sopstvenim taksama na američku soju i druge poljoprivredne proizvode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: