Zapretili da odlaze - u opasnosti 124.000 radnika

Evropski proizvođač aviona Erbas zapretio je da će napustiti Veliku Britaniju ukoliko se odvoji od EU bez postignutog dogovora o budućim trgovinskim odnosima.

Svet

Izvor: Beta, klix.ba

Petak, 22.06.2018.

11:52

Zapretili da odlaze - u opasnosti 124.000 radnika
Foto: Thinkstock

Odlazak kompanije doveo bi do otpuštanja više od 14.000 radnika, a posledice će osetiti čak 110.000 zaposlenih firmi koje rade kao dobavljači, navodi Skaj njuz, prenosi Klix.ba.

Erbas je izdao saopštenje u kojem nagoveštava odlazak iz Velike Britanije ukoliko ta država, čiji su građani pre dve godine na referendumu odlučili da napuste Evropsku uniju, prebrzo i bez dogovora izađe iz jedinstvenog ekonomskog i carinskog prostora koji deli s Evropom.

U saopštenju se ističe da je trenutni tranzicioni rok do 2020. godine "prekratak" za prilagođavanje koje firma mora da izvrši kako bi se prilagodila novonastaloj situaciji.

Erbas je objavio procenu rizika u vezi sa Bregzitom, prema kojoj u slučaju da nema postignutog sporazuma, odnosno ukoliko Britanija napusti i jedinstveno tržište i carinsku uniju bez dogovora o tranziciji to će izazvati "velike poremećaje" u britanskoj proizvodnji.

"Jednostavno rečeno taj scenario bez dogovora direktno preti budućnosti Erbasa u Velikoj Britaniji", rekao je Tom Vilijams, direktor za operacije u odeljenju civilne avijacije Erbasa, čije se reči navode u saopštenju, prenosi Beta.

Vilijams je rekao da će u svakom scenariju Bregzit imati jake negativne posledice za avio-industriju u Velikoj Britaniji i posebno za Erbas, i da bi stoga bilo potrebno ubrzati mere za ublažavanje tih posledica.

Erbas je takođe naveo da je trenutno predložen prelazni dogovor između EU i Velike Britanije koji traje do kraja decembra 2020. suviše kratak da bi kompanija mogla da reorganizuje svoj lanac nabavki.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: