Ključne valute u raskoraku, CHF odmah reagovao

Dolar se popeo na novi 11-mesečni maksimum, a evro je zabeležio još jedan minimum.

Svet

Izvor: B92

Petak, 22.06.2018.

09:46

Ključne valute u raskoraku, CHF odmah reagovao
Foto: Thinkstock

Investitori su povećali svoje uloge zbog produženog perioda divergencije između monetarnih politika Federalnih rezervi i evropskih centralnih banaka.

Evro se spustio na najniži nivo od jula 2017. godine, nakon što je italijanska vlada imenovala dva ključna evroskeptika na čelo ključnih finansijskih odbora, što je obnovilo zabrinutost u pogledu iznošenja stavova protiv evra u trećoj po veličini privredi evrozone.

Dolarski indeks je porastao prema korpi šest glavnih valuta za pola procenta na 95,483 poena, što je najviši nivo od sredine jula 2017. godine.

Evro je pao za više od pola procenta na 1,1508 dolara, ispod minimuma od 1,1531 dolara zabeleženog prošle nedelje.

Prema japanskoj valuti, dolar je ojačao za 0,2 procenta na 110,6 jena, udaljivši se od jednonedeljnog minimuma od 109,55 jena, na kojem je bio u utorak.

S druge strane, funta je zabeležila sedmomesečni minimum uoči monetarnog sastanka Banke Engleske, na kome se očekuje da britanska centralna banka zadrži kamatne stope na istom nivou.

Centralna banka Švajcarske je zadržala negativne kamatne stope kao što je i bilo očekivano, ali je franak ojačao u odnosu na evro pošto su pojedini trgovci primetili blago zaoštravanje tona centralne banke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: