Ikona jedne ere opet će da leti-Rusi prave najveći avion u svetu

Avio-kompanija iz Uljanovska objavila je takmičenje na kome će se oceniti sposobnost kompanija da se nastavi sa proizvodnjom transportnog aviona An-124.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 21.06.2018.

18:55

Ikona jedne ere opet će da leti-Rusi prave najveći avion u svetu
(Foto: Thinkstock)

Ranije ovog meseca Rusija je već najavila da će nastaviti proizvodnju megaaviona Antonova An 124, koji je i dalje jedan od najvećih aviona na svetu.

Tim za Antonov osnovan je 1946. u ruskom gradu Novosibirsku. Kasnije, 1952. godine kompanije je preseljena u Kijev i ostala u Ukrajini posle raspada Sovjetskog saveza.

Ukrajinski proizvođač aviona Antonov soopštio je međutim da je dalja izgradnja aviona bez njihovog učešća neprihvatljiva jer kompanija ima sva prava i svu dokumentaciju za avion.

Rusija kaže da ona ima prava i da će novi avion biti značajno modifikovan kako bi zadovoljio savremene zahteve i da će verovatno biti pod novim brendom. Sada, Aviastar-SP traži partnera da proceni njegovu sposobnost da ponovo izgradi avion.

Ruski zvaničnici su rekli da je obnova An-124-a izvodljiv zadatak.

"Ako govorimo o nastavku proizvodnje, ovo je izuzetno težak, ali rešiv zadatak", rekao je Aleksej Rogozin, potpredsednik UAC.

Antonov-124 može da nosi teret do 120 tona duže od 4.500 kilometara na visini do 10.000 metara.

Avion je dug 36 metara, visok je 4,4 metra...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: