Hteo je rat i dobio ga je - crna je budućnost

Trgovinski rat koji poslednjih nekoiliko meseci potresa svet budi sve više zemalja koje odgovaraju na tarife SAD.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 21.06.2018.

13:22

Hteo je rat i dobio ga je - crna je budućnost
Foto: Epa/LAURENT GILLIERON

Neke druge, koje su već uvele kontramere, saopštile su da će pojačati pritisak.

Kinesko ministarstvo trgovine saopštilo je da je zemlja "potpuno spremna" da povuče bilo kakve korake zaštite. Odgovor je došao dok je američki predsednik Donald Tramp pretio Pekingu sa još 200 milijardi dolara u taksama, pored već nametnutih 50 milijardi dolara.

U međuvremenu, Indija je uvećala uvozne tarife na brojnu robu vrednu 240 miliona dolara kao odgovor na američke takse na izvoz čelika i aluminijuma koji su isporučeni iz južnoazijske države. Tarife od 70 odsto stupaju na snagu 4. avgusta.

U martu je Vašington uveo uvozni porez od 25% na čelik i 10% na aluminijum iz Kine i nekoliko drugih zemalja, uključujući Rusiju, Indiju i Tursku. Krajem prošlog meseca, mera je proširena na EU, Kanadu i Meksiko, koji su u početku bili izuzeti.

Podsećajući na korake koje su preduzeli Indija i Kina, tursko ministarstvo ekonomije najavilo je tarife u vrednosti od 267 miliona dolara za uvoz iz SAD, pošto razgovori sa Vašingtonom nisu zabeležili nikakav napredak. Na listi se nalaze proizvodi poput uglja, papira, oraha, duvana, pirinča, viskija i automobila.

"Turska radi na aktivnim i recipročnim trgovinskim odnosima sa SAD - ali da se razumemo, pravičnost ne može da bude jednostrana", rekao je ministar ekonomije Nihat Zeibekci. "Ne možemo i nećemo dozvoliti da Turska bude žrtva ekonomskih izazova Amerike."

I Evropska komisija je saopštila da je odobrila inicijalne tarife za američku robu vrednu 3,2 milijarde dolara. Glavna lista uključuje motocikle, motorne čamce, sok od pomorandže, burbon, kikiriki puter, cigarete... Sprema se i druga lista vredna 4,3 milijarde dolara ako se nastavi trgovinski spor.

"Nismo želeli da budemo u toj poziciji", izjavila je zvaničnica iz EU, komentarišući odluku. "Jednostrana i neopravdana odluka SAD da nametne tarife za čelik i aluminijum iz EU znači da mi nemamo drugačiji izbor."

Ranije ove nedelje rusko ministarstvo ekonomije saopštilo je da sprema odgovor na tarife iz Vašingtona. Rusija je već obavestila STO o kontramerama u iznosu od 538 miliona dolara – što je ista suma koju će zemlja izgubiti zbog američkih taksi.

"Zbog produžetka dejstva američkih zaštitnih mera vezanih za uvoz čelika i aluminijuma i odbijanja da se nadoknade ruski gubici, Rusija koristi svoja prava po propisima Svetske trgovinske organizacije i uvodi uzvratne mere za uvoz iz SAD", rekao je Maskim Oreškin i dodao da će mere u vidu dodatnih taksi na američku robu uskoro početi da se primenjuju.

Susedi SAD, Kanada i Meksiko, takođe su poručili da neće ostati dužni kada je u pitanju odgovor na američke takse.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: