Gradili Burdž Kalifu, sada u bojama HR zastave: Ostvarenje sna

Negde pre godinu i po Igora Staraja, građevinskog preduzetnika iz Opatije, pozvao je kolega na čijem je gradilištu iskrsnuo problem.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 21.06.2018.

12:38

Gradili Burdž Kalifu, sada u bojama HR zastave: Ostvarenje sna
Foto: Thinkstock

Usred betoniranja posvađala su se dva njegova radnika i jedan je izgubio živce te se iznenada pokupio i otišao kući. Nije mu imao ko ubacivati cement u mešalicu, a posao je trebalo da bude završen do kraja dana. Iako su Starajeva specijalnost električarski radovi, uleteo je svojem kolegi i poslao mu na ispomoć jednog od svojih radnika, piše Novac.hr.

Komentarisali su kasnije probleme s kojima se, manje-više, svi građevinski preduzetnici u Hrvatskoj u poslednje dve godine redovno susreću. Hrvatski majstori građevinari masovno odlaze na Zapad, u Irsku i Nemačku. Ni majstorima iz Srbije i Bosne i Hercegovine nismo više preterano zanimljivi - u Hrvatskoj se zadržavaju kratko i tek smo im usputna stanica za zapadnu Evropu.

Preduzetnici su osuđeni na neprofilisanu radnu snagu koja lako odustaje od građevine i daje otkaze, ponekad već nakon samo nekoliko dana na gradilištu, na pomoćne radnike koji nisu kvalifikovani za obavljanje majstorskih poslova. Starajev kolega izgovorio je tada rečenicu koja će tom opatijskom preduzetniku dugo odzvanjati u glavi: “Da vidiš samo kako Indijci rade. Dobro bi nam došli ovde”.

“Suprug je došao kući s idejom: ‘Dovešćemo radnike iz Indije’. Ja sam samo odgovorila: ‘Dobro’, sela za kompjuter i krenula istraživati. Guglala sam ‘indijski radnici’, ‘indijska kultura’ i slično. Otkrila sam da jako puno radnika iz Indije radi u Dubaiju i Saudijskoj Arabiji. Nakon nekoliko meseci stupili smo u kontakt s kompanijom u Indiji, sa sedištem u Mumbaju, koja se već 43 godine bavi izvozom indijske radne snage na strana tržišta. Zove se Sterling Technical Stuffing LTD. Oni su postali naši partneri, potpisali smo ekskluzivni ugovor za Hrvatsku i Evropu i, evo, prvi radnici su stigli”, kaže Jasna Staraj, suvlasnica u kompaniji Inflow, koja je, prva u Hrvatskoj, zaposlila pet Indijaca građevinara.

Za sada je iz Indije došlo pet radnika, još ih pet ima vize i stižu kroz 10 do 15 dana, završili smo 21 dozvolu za rad, a u procesu ih je više od četrdeset. Prvi plan nam je dovesti stotinjak radnika iz Indije, a onda se, prema potrebi, to može i širiti, rekla je Jasna Staraj.

Iako nije otkrila kolika im je plata, kaže da je u rangu prosečnih hrvatskih plata u građevini. Indijci, prema njenim rečima, rade prosečno radno vreme, osam sati na dan.

“Presretni su. Rekli su mi da su im se snovi ostvarili. Kažu: ‘This is my company, I’ll work for my company’ - Ovo je moja kompanija, radiću za svoju kompaniju. To im je filozofija. Daju sve od sebe”, kaže Jasna Staraj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: