"OPEK da osudi izjave Trampa, nafta nije oružje"

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) bi trebalo da kazni pokušaj američkog predsednika Donalda Trampa da ispolitizuje tržište nafte.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 20.06.2018.

13:08

Foto: Thinkstock

To je izjavio iranski ministar za naftu Bidžan Zanganeh.

Tramp je prošle nedelje okrivio OPEK za nedavni skok cena nafte na višegodišnji maksimum.

"Nafta nije oružje i nije političko sredstvo koje se koristi protiv pojedinih zemalja, proizvođača ili potrošača", rekao je iranski ministar novinarima u Beču, gde se u petak sastaju članice i nečlanice OPEK-a.

"OPEK nije politička organizacija i smatram da je neophodno da podrži ideju o depolitizaciji tržišta i da osudi svako korišćenje nafte kao oružja ili oruđa protiv pojedinih zemalja", dodao je on.

Zanganeh navodi i da je Tramp taj koji je stvorio poteškoće na tržištu nafte uvođenjem sankcija Iranu i Venecueli.

"Predsednik Tramp misli da može naložiti OPEK-u da uradi nešto. To nije fer i OPEK nije deo američkog Ministarstva energetike", poručio je Zanganeh.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

15 h

Podeli: