Svi gledaju Mundijal, to će nas koštati 11,9 mlrd $

Ukupno 11,9 milijardi dolara svetskog bruto domaćeg proizvoda je u opasnosti da bude izgubljeno tokom prve dve nedelje Svetskog fudbalskog prvenstva

Svet

Izvor: B92

Utorak, 19.06.2018.

19:37

Svi gledaju Mundijal, to će nas koštati 11,9 mlrd $
(Foto: Thinkstock)

Strahuje se da će pasti produktivnosti u periodu radnog vremena, prema računici agencije "Blumberg".

Računajući koliko je produktivnih sati u opasnosti zbog ovogodišnjeg turnira i koja je cena po poslodavce i ekonomije širom sveta, "Blumberg" je pošao od pretpostavke da klasično radno vreme traje od devet sati ujutru do pet poodne, i da će 50 odsto radne snage iz svake populacije biti zainteresovano da gleda Mundijal.

Prema analizi njujorške agencije, utakmice koje će Brazil odigrati sa Srbijom i Kostarikom verovatno će skupo koštati brazilsku ekonomiju, jer će prouzrokovati prekid radnog vremena.

Iako Brazil važi za favorita za osvajanje Mundijala, povećana produktivnost, u slučaju pobede, neće imati značajnijeg efekta niti će trajati dovojno dugo kako bi se nadoknadio fond izgubljenih radnih sati, ocenjuje se u izveštaju.

Ako bi došlo do neočekivanog poraza Brazila od Kostarike, posledice bi mogle biti katastrofalne, a produktivnost bi pala za 14,4 odsto u satima nakon meča.

Iz tog razloga, brazilska vlada je smislila nov pristup, dozvoljavajući državnim službenicima da usklade svoje radno vreme sa satnicom kada se takmiči nacionalni tim.

U prvom krugu Mundijala, većina brazilskih državnih agencija će zaposlenima dozvoliti da odu ranije sa posla ako se popodne održava meč ili da dođu kasnije kada Brazil igra ujutru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: