Promene u zoni evra, jedan budžet da štiti od krize

Nemačka i Francuska žele uvođenje zajedničkog budžeta za evrozonu da bi se bolje štitila od kriza, rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel kod Berlina.

Svet

Izvor: Beta

Utorak, 19.06.2018.

18:37

Promene u zoni evra, jedan budžet da štiti od krize
(Foto: Thinkstock)

"Mi se zalažemo za budžet za evro", rekla je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare s francuskim šefom države Emanuelom Makronom koji već duže vreme predlaže uspostavljanje takvog instrumenta za solidarnost i stabilnost 19 zemalja članica evrozone.

Francuski predsednik je rekao da bi taj budžet mogao da bude uspostavljen 2021. godine ako predlog odobri ostalih 17 zemalja evrozone, rekao je Makron.

Njegova funkcija bi bila da prati zemlje kada su suočene s teškoćama i omogućio bi da se odgovori na izazov koji te zemlje predstavljaju sa razlikama u svojim privredama.

Merkel je rekla da bi budžet mogao da se puni transferima iz zemalja ili iz budžeta Evropske unije. Dvoje lidera nisu navela kolika bi sredstva bila u tom budžetu.

Makron je prošle nedelje predlagao budžet koji bi predstavljao nekoliko procentnih poena BDP-a, odnosno više stotina milijardi evra, iznos koji je Nemačka odbacila.

Nemačka je dugo bila uzdržana oko formiranja jednog takvog načina finansiranja za evrozonu, strahujući da bi poslušnije zemlje koje imaju budžetski suficit kao ona, bile primorane da plaćaju za zemlje sa labavom finansijskom politikom, poput Italije i Španije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: