ECB srezala procenu rasta BDP evrozone za 2018.

Evropska centralna banka (ECB) srezala je danas projekciju privrednog rasta evrozone za ovu godinu, ali je podigla procene koje se odnose na inflaciju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Prema najnovijim prognozama, ekonomija evrozone će ove godine porasti po stopi od 2,1 odsto, što je niže u odnosu na ranije projektovanih 2,4 odsto.

Inflacija će, kako se očekuje, iznositi 1,7 odsto u ovoj godini, a na istom nivou će biti i u 2019. i u 2020. godini. To je više u odnosu na ranije projektovanu inflaciju od 1,4 odsto za 2018. i 2019. godinu, dok je za 2020. godinu i ranije prognozirana inflacija od 1,7 odsto, prenosi Rojters.

Privredni rast evrozone će u 2019. iznositi 1,9 odsto, a u 2020. godini 1,7 procenata, koliko je i ranije predvi]ano.

"Rast ekonomije evrozone je solidan, ali je ograničen zbog privremenih faktora, kao što je slabija trgovinska razmena sa ostatkom sveta", izjavio je predsednik ECB-a Mario Dragi na konferenciji za novinare održanoj posle odluke te institucije da do kraja godine ugasi program podsticaja.

Dragi je ukazao na rast globalnih rizika u proteklim mesecima, navodeći kao primer uspon protekcionizma.

"Političari u evrozoni moraju da učine više", izjavio je Dragi, naglašavajući da mora da bude ubrzana implementacija strukturnih reformi u članicama evrozone kako bi se pojačala otpornost, smanjila strukturna nezaposlenost i povećala produktivnost i potencijali rasta.

Vesti

Tramp tvrdi: Nikuda ne idem

Američki predsednik Donald Tramp demantovao je da ima nameru da povuče SAD iz Svetske trgovinske organizacije (WTO), koju je u prošlosti nazivao "nepravednom".

Svet subota 30.06. 11:32 Komentara: 0
strana 1 od 171 idi na stranu