Tražili da povuku 7,5 mlrd od MMF-a

Argentinske vlasti zatražile su da iskoriste 7,5 milijardi dolara od ukupno 50 milijardi dolara predviđenih finansijskim aranžmanom sa MMF-om.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 13.06.2018.

16:59

Tražili da povuku 7,5 mlrd od MMF-a
Foto: Thinkstock

Ta sredstva će, kako je istakla direktorka MMF-a Kristin Lagard, biti iskorišćena za podršku budžetu Argentine, prenosi agencija Rojters.

"To je polovina od ukupno 30 odsto koliko su argentinske vlasti tražile da im odmah bude isplaćeno", izjavila je Lagard.

Izvršni odbor MMF-a bi 20. juna trebalo da razmotri konačno odobrenje zajma Argentini.

Aranžman je dogovoren uprkos višenedeljnim protestima argentinskih građana koji se protive aktivnostima MMF-a u zemlji.

Čak 75 odsto građana Argentine protivi se bilo kakvom aranžmanu sa tom finansijskom institucijom, koju mnogi u zemlji okrivljuju za ekonomsku krizu u Argentini 2001. godine, kada je svaki peti Argentinac ostao bez posla, milioni su pali u siromaštvo, a argentinska valuta pezos, koja je bila vezana za dolar, izgubila skoro 70 odsto vrednosti.

Argentina se krajem marta ove godine suočila sa krizom poverenja koja je prouzrokovala gubitak više od 10 milijardi dolara rezervi centralne banke i pad pezosa za skoro 20 odsto.

Iz tog razloga je latinoamerička država zatražila pomoć MMF-a kako bi pomogao zemlji da se uhvati u koštac sa rastućom inflacijom, visokim budžetskim deficitom i slabljenjem valute.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

19 h

Podeli: