Erdogan: Ovo je cilj sa Srbijom, uprkos onima kojima smeta

Eskišehir -- Posle puštanja u rad Transanadolijskog gasovoda (TANAP), predsednici Turske i Srbije, Redžep Tajip Erdogan i Vučić, imali su i bilateralni sastanak.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO:Tanjug/SLUZBA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA PREDSEDNIKA REPUBLIKE
FOTO:Tanjug/SLUZBA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA PREDSEDNIKA REPUBLIKE

Vučić u Eskišehiru boravi na specijalni poziv turskog lidera, sa kojim je popričao kratko i po dolasku, a na svečanoj bini stajao je pored Erdogana, zajedno sa predsednicima Ukrajine i Azerbejdžana, Petrom Porošenkom i Ilhamom Alijevom.

Predsednik Srbije je u Turskoj boravio pre nešto više od mesec dana - 6. i 7. maja u bilateralnoj poseti, kada ga je Erdogan lično dočekao na aerodromu u Istanbulu i time mu ukazao posebnu čast.

Tada je, tokom dvodnevne posete, u Ankari, potpisano više sporazuma o saradnji između Srbije i Turske.

Vučić je tom prilikom rekao da je upravo turski lider najzaslužniji za vrtoglavi uspon saradnje dve zemlje i ukazao da je Turska "najveća sila" na Balkanu.

Erdogan je poručio da je cilj njegove zemlje razmena sa Srbijom vredna pet milijardi dolara I zajednički rad na jačanju stabilnosti i mira na Balkanu, uprkos onima kojima to smeta.

Inače, Erdogan je posetio Srbiju oktobra prošle godine, a intenzivni kontakti dvojice predsednika upotpunjeni su i trilateralnim sastankom u januaru ove godine u Istanbulu sa članom Predsedništva BiH Bakirom izetbegovićem

Predsednika Srbije Aleksandra Vučića je u Eskišehiru dočekao predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan na svečanosti otvaranja Transanadolijskog gasovoda (TANAP).

TANAP-om će iz Azerbejdžana kroz Gruziju i Tursku biti transportovan gas do Italije i Evrope, a eksperti u Srbiji se nadaju da bi i naša zemlja u budućnosti mogla imati koristi od ovog gasovoda i priključiti se na jedan njegov deo. Gasovod TANAP, vredan 10 milijardi dolara i dužine 1.850 kilometara, povezuje Kaspijski basen sa jugoistočnom Evropom, a reč je o projektu koji treba da transportuje gas od azerbejdžanskog nalazišta Šah Deniz 2 na Kaspijskom moru kroz Tursku do Evrope.

Svet

Tramp tvrdi: Nikuda ne idem

Američki predsednik Donald Tramp demantovao je da ima nameru da povuče SAD iz Svetske trgovinske organizacije (WTO), koju je u prošlosti nazivao "nepravednom".

Svet subota 30.06. 11:32 Komentara: 0
strana 1 od 171 idi na stranu