Erdogan: Sada smo sa TANAP-om korak bliže

Eskišehir -- U turskom gradu Eskišehiru svečano je pušten u rad Transanadolijski gasovod, koji će dopremati prirodni gas iz Azerbejdžana preko Gruzije i Turske do Evrope.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO:Tanjug/SLUZBA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA PREDSEDNIKA REPUBLIKE
FOTO:Tanjug/SLUZBA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA PREDSEDNIKA REPUBLIKE

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je svečano otvorio gasovod, a ceremoniji otvaranja prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je, na poziv tuskog predsednika, doputovao danas u Eskišehir.

"Ovaj gasovod je proizvod bliskog prijateljstva između Turske i Azerbejdžana. Tranzitne zemlje su takođe odigrale ključnu ulogu. Sa ovim projektom, gas iz Azerbejdžana će prvi put biti isporučen Evropi", izjavio je Erdogan na toj ceremoniji.

TANAP je ne samo važan zbog očuvanja energetske bezbednosti, već i zbog poboljšanja životnog standarda u zemljama kroz koje gasovod prolazi, dodao je predsednik Turske, a prenose turski mediji.

Erdogan je naveo da ovaj projekat predstavlja veliki doprinos miru i stabilnosti u regionu, i zahvalio se SAD i EU zbog njihove podrške projektu.

"Sada smo korak bliže tome da postanemo energetsko čvorište", poručio je on.

U ovom projektu, azerbejdžanska kompanija SOCAR ima udeo od 51 odsto, turski BOTAS udeo od 30 odsto, kompanija BP drži 12 odsto, a SOCAR Turska ima 7 odsto udela.

Predsednik Azerbejdžana je rekao da TANAP predstavlja "pobedu Turske i Azerbejdžana", i da te dve zemlje ovim projektom zajedno ispisuju energetsku istoriju 21. veka.

Otvaranju gasovoda prisustvovao je veliki broj šefova vlada, ministara energetike i direktora energetskih kompanija.

TANAP-om će iz Azerbejdžana kroz Gruziju i Tursku biti transportovan gas do Italije i Evrope.

Gasovod TANAP, vredan 10 milijardi dolara i dužine 1.850 kilometara, povezuje Kaspijski basen sa jugoistočnom Evropom, a reč je o projektu koji treba da transportuje gas od azerbejdžanskog nalazišta Šah Deniz 2 na Kaspijskom moru kroz Tursku do Evrope.

Izgradnja tog projekta počela je u martu 2015. godine, a prve isporuke gasa preko TANAP-a planirane su za ovu godinu.

Taj gasovod će, kada se do 2020. godine priključi na Transjadranski gasovod (TAP), isporučivati 10 milijardi kubnih metara Evropi.

Do 2023. godine, kapacitet TANAP-a će porasti na 23 milijarde kubnih metara godišnje, a do 2026. godine na 31 milijardu kubnih metara.

Svet

Tramp tvrdi: Nikuda ne idem

Američki predsednik Donald Tramp demantovao je da ima nameru da povuče SAD iz Svetske trgovinske organizacije (WTO), koju je u prošlosti nazivao "nepravednom".

Svet subota 30.06. 11:32 Komentara: 0
strana 1 od 171 idi na stranu