Razdor u OPEK-u vinu cene nafte

Cena američke "lake" nafte kreće se oko 66 dolara za barel, jer se zemlje proizvođači tog energenta ne slažu oko labavljenja ograničenja u proizvodnji.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 12.06.2018.

17:17

Razdor u OPEK-u vinu cene nafte
Foto: Thinkstock

Investitori, s druge strane, procenjuju značaj deklaracije koju su potpisali lideri SAD i Severne Koreje.

Cena naftnih fjučersa se danas neznatno promenila u Njujorku, posle jučerašnjeg skoka od 0,6 odsto.

Američka "laka" nafta WTI za julsku isporuku je poskupela za 14 centi na 66,24 dolara za barel u NJujorku, posle jučerašnjeg skoka od 36 centi. Ukupan obim trgovanja je bio za oko 16 odsto ispod 100-dnevnog proseka.

Cena severnomorske nafte "brent" za avgustovske isporuke porasla je za 28 centi na 76,74 dolara za barel na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa, prenosi njujorška agencija "Blumberg".

Saudijska Arabija i Rusija nastoje da zadobiju širu podršku za ukidanje ograničenja na proizvodnju "crnog zlata", dok se Irak priključio Venecueli i Iranu u protivljenju tom predlogu.

U međuvremenu, američki predsednik Donald Tramp i severnokorejski lider Kim DŽong Un obavezali su se da će raditi "ka potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva", a Vašington je obećao da će obezbediti bezbednosne garancije Pjongjangu.

Cene nafte su u padu od kraja maja, nakon što su Saudijska Arabija i Rusija nagovestile spremnost da olabave ograničenja na proizvodnju kako bi nadomestile manjak zbog potencijalnih prekida u isporukama iz drugih zemalja proizvođača.

Obe države, koje su već počele da povećavaju proizvodnju, mogle bi da na sastanku članica i nečlanica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) 22-23. juna u Beču, predlože postepeno povećanje proizvodnje.

Članice i nečlanice OPEK-a su u januaru prošle godine dogovorile smanjenje proizvodnje s ciljem stabilizacije globalnog tržišta nafte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: