Razdor u OPEK-u vinu cene nafte

Njujork/London -- Cena američke "lake" nafte kreće se oko 66 dolara za barel, jer se zemlje proizvođači tog energenta ne slažu oko labavljenja ograničenja u proizvodnji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Investitori, s druge strane, procenjuju značaj deklaracije koju su potpisali lideri SAD i Severne Koreje.

Cena naftnih fjučersa se danas neznatno promenila u Njujorku, posle jučerašnjeg skoka od 0,6 odsto.

Američka "laka" nafta WTI za julsku isporuku je poskupela za 14 centi na 66,24 dolara za barel u NJujorku, posle jučerašnjeg skoka od 36 centi. Ukupan obim trgovanja je bio za oko 16 odsto ispod 100-dnevnog proseka.

Cena severnomorske nafte "brent" za avgustovske isporuke porasla je za 28 centi na 76,74 dolara za barel na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa, prenosi njujorška agencija "Blumberg".

Saudijska Arabija i Rusija nastoje da zadobiju širu podršku za ukidanje ograničenja na proizvodnju "crnog zlata", dok se Irak priključio Venecueli i Iranu u protivljenju tom predlogu.

U međuvremenu, američki predsednik Donald Tramp i severnokorejski lider Kim DŽong Un obavezali su se da će raditi "ka potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva", a Vašington je obećao da će obezbediti bezbednosne garancije Pjongjangu.

Cene nafte su u padu od kraja maja, nakon što su Saudijska Arabija i Rusija nagovestile spremnost da olabave ograničenja na proizvodnju kako bi nadomestile manjak zbog potencijalnih prekida u isporukama iz drugih zemalja proizvođača.

Obe države, koje su već počele da povećavaju proizvodnju, mogle bi da na sastanku članica i nečlanica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) 22-23. juna u Beču, predlože postepeno povećanje proizvodnje.

Članice i nečlanice OPEK-a su u januaru prošle godine dogovorile smanjenje proizvodnje s ciljem stabilizacije globalnog tržišta nafte.

Vesti

Tramp tvrdi: Nikuda ne idem

Američki predsednik Donald Tramp demantovao je da ima nameru da povuče SAD iz Svetske trgovinske organizacije (WTO), koju je u prošlosti nazivao "nepravednom".

Svet subota 30.06. 11:32 Komentara: 0
strana 1 od 171 idi na stranu