Ni u kreativnoj industriji ne sme biti ''besplatnog ručka''

Za opstanak kreativne industrije u Srbiji, koja zapošljava oko 110.000 ljudi i prihoduje godišnje više od dve milijarde evra, država mora doneti dobre propise.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 05.06.2018.

16:06

Ni u kreativnoj industriji ne sme biti ''besplatnog ručka''
(Foto: Thinkstock)

Takođe treba i da ih beskompromisno primenjuje, rečeno je u Privrednoj komori Srbije.

Direktor Zavoda za intelektualnu svojinu Srbije Vladimir Marić je, na panelu PKS i Instituta za javnu politiku "Izazovi digitalne ekonomije, savremena rešenja za borbu protiv piraterije", rekao da će Srbija morati da poboljša zaštitu intelektualne svojine i zbog pregovaračkog Poglavlja 7.

On je ukazao da postoji velika veza kreativnih industrija i intelektualne svojine pošto ta industrija počiva na intelektualnoj svojini, kao i da su softveri, proizvodi muzičke, filmske i drugih industrija autorska dela.

"Ako bi se ukinula autorsko-pravna zaštita, ti proizvodi bi izgubili svoju tržišnu vrednost. Zato je za opstanak kreativnih industrija važno da država donese dobre propise i da ih beskompromisno primenjuje. Ni tu, kako kažu ekonomisti, ni za koga ne bi smeo da bude 'besplatan ručak'".

U Srbiji je prošle godine bilo registrovano 20.000 privrednih subjekata u oblasti kreativnih industrija.

Marić je naveo da je učešće kreativne industrije u BDP-u 7,5 odsto.

Prema njegovim rečima, u Hrvatskoj kreativne industrije više doprinose nego turizam.

Marić je naveo da u kreativnoj industriji ima više od 50 odsto zaposlenih sa fakultetskim obrazovanjem.

Zamenik načelnika Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala SBPOK-a (Služba za borbu protiv organizovanog kriminala) Dragan Jovanović je rekao da je svim policijama u svetu sve teže da se bore sa savremenom piraterijom zbog novih tehnoloških izazova.

"Efikasna borba protiv kriminala se zasniva na dobroj međunarodnoj saradnji, a istraga često zavisi od podataka koji se dobiju iz inostranstva."

Kaže da internet pruža sve veću anonimnost i unverzalnost, kao i da se samo na Jutjubu svakog dana pregleda milijarda sati video-materijala i svako aplouduje šta god hoće.

Potpredsednik Upravnog odbora Organizacije proizvođača fonograma Srbije Mioljub Krsmanović je rekao da radio i TV stanice u našoj zemlji godišnje emituju skoro 30 miliona pesama i da u toj organizaciji uspeju autorski da prepoznaju oko 70 odsto repertoara.

"Piraterija je neovlašćeno korišćenje svakog autorskog dela, a svaki emiter treba da poseduje originalni snimak", rekao je on.

Cilj skupa je da podstakne dijalog u vezi sa propisima i njihovom primenom u oblasti zaštite intelektualne svojine u eri digitalne ekonomije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: