Bankarski div plaća kaznu - priznali svoje propuste

Komonvelt banka Australije pristala je da plati kaznu od 531 milion dolara zbog nepoštovanja mera koje sprečavaju pranje novca i finansiranje terorizma.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 04.06.2018.

13:40

Bankarski div plaća kaznu - priznali svoje propuste
Foto: Thinkstock

Visina kazne je određena u pregovorima banke i Analitičkog centra za transakcije Australije (AUSTRAC) kao deo rešenja u okviru sudskog postupka koji je započeo u avgustu prošle godine, navodi AP.

Banka će isplatiti dodatnih 1,9 miliona dolara AUSTRAC-u za pravne troškove.

Banka je takođe priznala da je zakasnila u izveštavanju o više od 53.500 sumnjivih transakcija u periodu od 2012. do 2015. godine, od kojih je svaka bila veća od 10.000 australijskih dolara (oko 7.500 američkih dolara).

Kao uzrok tih propusta, banka navodi grešku u softveru.

Sumnjive transakcije obavljali su ljudi povezani sa međunarodnom trgovinom droge, a banka sumnja da su pojedine osobe povezane i sa terorističkim grupacijama, prenosi AP.

"Iako su bile nenamerne, u potpunosti shvatamo ozbiljnost grešaka koje smo napravili. Naš današnji dogovor jasno je priznanje naših grešaka i važan je korak u unaprednjenju banke. U ime Komonvelt banke izvinjavam se zajednici zbog toga što smo ih izneverlili", rekao je izvršni direktor banke Met Komin.

Vlada Australije pozdravila je dogovor banke i AUSTRAC-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: