Zatvoren auto-put: Popucao od toplote, neće izdržati FOTO

Nemački betonski auto-putevi pretrpeli su veliku štetu nakon nekoliko dana toplog vremena. Betonske ploče su popucale usred širenja zbog toplote.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 03.06.2018.

09:27

Zatvoren auto-put: Popucao od toplote, neće izdržati FOTO
Foto: Thinkstock, ilustracija

Ukoliko se ubrzo ne reaguje, mala je verovatnoća da će ovi putevi izdržati efekte globalnog zagrevanja.

Toplotni talas koji je pogodio Nemačku i temperature iznad 30 stepeni Celzijusa izazvao je kobne posledic na pojedinim delovima na nemačkim auto-putevima, gde su popucali delovi "autobanova" koji su izgrađeni od betonskih ploča.

Betonske ploče nemaju dovoljno prostora za širenje na toploti. One tada guraju jedna drugu, zbog čega pucaju, podižu se i drobe. Betonski auto-putevi su time najviše ugroženi, naročito ako na njima već ima sitnih oštećenja, kakvi su stariiji putevi, u Nemačkoj.

Zatvorene su tri trake auto-puta A1 severno od Hamburga, između Bad Oldeslea i Bargtehajda, a to pogađa oko 70.000 vozača. Delovi auto-puta A10 kod Berlina takođe su zatvoreni početkom ove nedelje, a timovi za održavanje i policija nadziru promene stanja na auto-putu A9 u Saksoniji-Anhaltu, zapadno od Berlina, koji je takođe oštećen.

Nemački automobilski klub (ADAK) pozvao je saveznu vladu da donese dugoročnu strategiju i poveća investicije.

"Kratkoročne mere se već sprovode na deonicama koje su najugroženije", rekao je portparol ADAK-a i dodao da to ne sme da bude zamena za temeljan remont koji je potreban većini autoputeva".

ADAK poručuje i da vozači treba da voze sporije na oštećenim delovima puteva i da povećaju rastojanje od vozila pred sobom. Auto-klub je posebno upozorio motocikliste da ne voze oštećenim auto-putevima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: