Neizvesnost u zoni EUR podiže inflaciju

Veliki skok cena energenata doveo je do znatnog rasta inflacije širom evrozone i omogućio Evropskoj centralnoj banci da razmotri okončanje programa podsticaja.

Svet

Izvor: Beta

Četvrtak, 31.05.2018.

19:35

Neizvesnost u zoni EUR podiže inflaciju
Foto: Thinkstock

Međutim, ECB će narednih meseci verovatno biti opreznija, usled niza neizvesnosti u Evropi - ekonomija evrozone prolazi kroz težak period, EU je na pragu trgovinskog rata sa SAD, dok Italiju i Španiju potresa politička nestabilnost.

Statistička agencija Evropske unije Eurostat saopštila je danas da je u maju zabeležen rast godišnje stope inflacije od 1,9 odsto, dok je u aprilu porasla 1,2 odsto. To je od aprila prošle godine najveći rast stope inflacije koja je gotovo dostigla cilj ECB od dva odsto.

Do znatno većeg rasta od očekivanog u najvećoj meri je došlo zbog oštrog skoka cena nafte. Cene energenata su ove godine porasle do maja 6,1 odsto, što je više nego duplo u odnosu na aprilskih 2,6 odsto.

Iako se godinama trudila da dovede inflaciju do željenih dva odsto, ECB je sada u čudnoj situaciji. Rast ekonomija evrozone je usporen u prva tri meseca ove godine, a okončanje programa podsticaja moglo bi dodatno da ga oslabi.

Prisutna je i zabrinutost da bi ponovo mogla da eksplodira kriza oko duga evrozone zbog političke nestabilnosti u Italiji, gde bi antievropske stranke na izglednim novim izborima mogle da postignu još bolji rezultat nego u martu.

Ako se izuzme roba s nestabilnim cenama - energenti, hrana, alkohol i duvan, inflacija je porasla sa 0,7 do 1,1 odsto. To povećanje bi moglo da ukaže da manja nezaposlenost polako vodi ka povećanju plata.

Eurostat je naveo i da je stopa nezaposlenosti u 19 članica evrozone nastavila pad u aprilu i pala sa 8,6 na 8,5 odsto, što je njen najniži nivo od decembra 2008. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

18 h

Podeli: