EU žestoko odgovara Trampu: Odmah kontramere

Evropska unija će uvesti kontramere SAD, nakon odluke zvaničnog Vašingtona da ne produži EU izuzeće od tarifa na čelik i aluminijum.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 31.05.2018.

18:18

EU žestoko odgovara Trampu: Odmah kontramere
Foto: Thinkstock

"Ovo je loš dan za svetsku trgovinu. Tako da ćemo odmah pokrenuti postupak pred Svetskom trgovinskom organizacijom i u narednim satima najaviti ravnopravne kontramere", izjavio je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker u Briselu, a prenosi agencija Rojters.

"Potpuno je neprihvatljivo da jedna država uvodi jednostrane mere kada je reč o svetskoj trgovini", dodao je on.

Prema njegovim rečima, radi se o neopravdanoj, jednostranoj meri SAD koja je u suprotnosti sa propisima STO.

Evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrem je takođe najavila pokretanje postupka protiv SAD pred STO.

"Odgovor EU će biti proporcionalan i u skladu sa propisima STO. Sada ćemo pokrenuti postupak pred STO, budući da su mere SAD očigledno u suprotnosti sa dogovorenim međunarodnim pravilima", izjavila je Malmstrem.

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa je prethodno saopštila da će SAD uvesti tarife na uvoz čelika i aluminijuma iz Evrope, Kanade i Meksika.

Američki državni sekretar za trgovinu Vilbur Ros je novinarima rekao da će tarife od 25 odsto na uvoz čelika i od 10 odsto na uvoz aluminijuma iz EU, Kanade i Meksika, stupiti na snagu u ponoć (u petak u 5:00 časova ujutru po našem vremenu).

Ros je izjavio i da bilo kakve mere odmazde od strane evropskih zemalja ili drugih ne bi imale velikog uticaja na američku ekonomiju.

Ros je, govoreći iz Pariza za američku mrežu Si-En-Bi-Si, izrazio uverenje da neće biti dugoročnih posledica po odnose sa zemljama kojima se uvode tarife, i da će one to "preboleti u dogledno vreme".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: