Ukrali 1, 2 mlrd USD u kriptovalutama

Kriminalci su ukrali oko 1,2 milijarde dolara u kriptovalutama od početka 2017. do danas, prema procenama radne grupe za borbu protiv krađe podataka, APWG..

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 31.05.2018.

16:27

Ukrali 1, 2 mlrd USD u kriptovalutama
(Foto: Thinkstock)

Procene su deo istraživanja te neprofitne organizacije o kriptovalutama i obuhvataju kako prijavljene, tako i neprijavljene krađe.

"Kriminalci koriste kriptovalute u ilegalnim aktivnostima poput trgovine drogom i pranja novca, a sada primećujemo da su počeli da kradu i same kriptovalute", izjavio je za Rojters predsednik APWG-a Dejv Jevans. Prema njegovoj proceni od navedenih 1,2 milijarde dolara vraćeno je samo oko 20 odsto ili manje. On takođe smatra da Uredba o zaštiti podataka na internetu (GDPR), koja je 25. maja stupila na snagu u EU, neće ništa promeniti, odnosno da će sprečiti zakonodavna tela u pronalaženju sajber kriminalaca.
"Ograničavanjem pristupa ključnim informacijama, novi zakon će znatno omesti istrage o kibernetičkom kriminalu, krađi kriptovaluta i identiteta, ucenjivačkom i zlonamernom softveru, prevarama i prisvajanju procesne snage kompjutera kojima ‘rudari’ vade kriptovalute“", rekao je Jevans. Iako će primenom GDPR-a građani imati veću privatnost na internetu, istovremeno više neće biti tako lako ući ni u trag kriminalcima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

18 h

Podeli: